Painea

Atunci când vine vorba de un regim alimentar, mai ales când vrem sa dăm și câteva kilograme jos, auzim frecvent în jurul nostru “secretul este să renunți la pâine”. Este oare bine să eliminăm de tot pâinea din alimentația noastră?

Pe rafturile magazinelor există o adevărată diversitate când vine vorba despre pâine, haideți să vedem care sunt beneficiile utilizării fiecăreia:

  1. Pâinea albă, cu siguranță și cea mai consumată pâine. Făina albă are cea mai scăzută valoare nutritivă deoarece conține doar o parte din bobul de grâu, astfel elementele nutritive fiind și ele reduse, printre acestea se numără substanțele minerale, vitaminele, fibrele și zaharurile (glucoză, fructoză, manoză), pentru producesele de panificație pe bază de făină albă se recurge la adaos de zaharuri. Un dezavantaj îl reprezintă conținutul ridicat de amidon care poate duce la creșterea glicemiei în timpul mesei.
  2. Pâinea neagră are efecte benefice în echilibrarea metabolismului, stimulând tranzitul intestinal. Avantajele sunt reprezentate de conșinutul crescut de vitamine, minerale și fibre alimentare, fiind recomandtă în orice regim alimentar, chiar și în obezitate deoarece are un conținut sărac în calorii.
  3. Pâinea cu secară are conținut bogat în fibre, deci accelerează tranzitul intestinal. Are în compoziție celuloză ceea ce o face să fie greu de asimilat, este recomandat să se foloseasca alternat cu alte tipuri de pâine.
  4. Pâinea integrală este mult mai bogată în vitamine, minerale și fibre decât pâinea albă.
  5. Pâinea multicereale conține mai multe tipuri de făină și amestecuri de semințe, care ne oferă aportul de acizi grași nesaturați .
  6. Pâinea fără sare care se obține din făină albă sau neagră este recomandată pentru hipertensivi, pacienți cu insuficiență cardiacă sau renală.
  7. Pâinea cu maiaua este pâinea obținută doar din făină și apă, dar care este mult mai benefică deoarece maiaua este foarte săracă în drojdie, astfel glutenul devine mai tolerabil pentru organism, datorită fermentației cu ajutorul bacteriilor Lactobacillus, bacteriile intestinale sunt refăcute și este imbunătățit tranzitul și nu în ultimul rând, neutralizarea acidului fitic care permite o absorbție mai bună a mineralelor.

A-ți fi crezut că pâinea poate fi atât de benefică? La momentul actual nu există nici un studiu care să afirme că pâinea este dăunatoare, deci putem consuma fără griji 2-3 feliuțe de pâine, mai ales dimineața deoarece prin compoziția sa ne furnizează energie. Bineînțeles, nu trebuie să uităm că avem nevoie de un echilibru în alimentație, astfel toate aceste tipuri de pâine trebuie  alternate, în acest fel nici nu ajungem să ne plictisim de gustul uneia dintre ele.

Foto credit: pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: