Dietoterapie

În ultimul timp a devenit “o modă” să mâncăm sănătos, dar oare știm ce înseamna asta? Chiar dacă nu avem certitudinea că pe rafturile magazinelor găsim doar produse naturale, haideți să vedem câteva reguli simple și ușor de urmat pentru o alimentație echilibrată.

Regimul alimentar trebuie să echilibreze procesele metabolice și totodată să asigure necesarul de principii nutritive ale organismului. O dietă sănătoasă se bazează pe 3 reguli simple, dar extrem de importante: diversitate, echilibru și moderație. Diversitatea alimentară furnizează mai mulți nutrienți de care organismul are nevoie, iar prin menținerea unui echilibru este asigurat și aportul necesar al acestora. Despre moderație nu are rost să mai discutăm, deoarece aceasta este o regulă de “bun simț” atunci când ne așezăm la masă.

Există alimente care ajută la dezvoltarea țesuturilor, dar și care le repară, alimente care ne dau energie, care elimină toxinele din organism sau care ne susțin musculatura, dar oare in ce perioadă a zilei este indicat să consumăm aceste alimente?

Să începem cu carbohidrații deoarece majoritatea persoanelor care țin dietă se feresc să-i consume, dar de fapt ei sunt o sursă principală de energie, bineînțeles ne referim la carbohidrații complecși pe care îi găsim în cartofi dulci, banane, orez integral, cereale, fasole, porumb. Cei care sunt “dușmani” kilogramelor în plus sunt carbohidrații simpli pe care îi găsim în băuturile răcoritoare, dulciuri, alimente bogate în zahar. Carbohidrații complecși sunt absorbiți lent de organism și eliberează energie treptat, astfel, este indicat să consumăm porții moderate pe parcursul zilei,nu seara.

Niciodată nu consumăm proteine seara, deoarece vom avea un somn neliniștit, pe cântar vor apărea câteva kilograme în plus și cel mai probabil ne vom trezi foarte obosiți. Astfel, le vom consuma în timpul zilei, în cantități moderate, deoarece sunt necesare pentru refacerea musculaturii dupa efort, dar totodată sunt și o sursă de energie.

Să discutăm puțin și despre grăsimi pe care toată lumea le elimină din alimentație, dar, așa cum spuneam, trebuie să existe un echilibru și o diversitate, deci nu trebuie eliminate total, dar nu le vom consuma seara deoarce necesită câteva ore pentru a fi digerate și vom ține cont și de moderație. Un exemplu este untul de arahide, care, consumat dimineata  ne oferă sațietate și energie.

Acum probabil vă întrebați “seara ce mâncăm?”. Dupa o zi în care am respectat toate aceste reguli ar fi păcat ca seara să uităm de ele și să “ne aruncăm” în frigider. Asadar, pentru un somn liniștit și odihnitor putem mânca o salată de crudități, fructe sau chiar iaurt cu cereale sau semințe, în funcție de preferințe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: