Apa-cel mai bun prieten al nostru

Este apa un aliment indispensabil pentru organism?

Fără apă, organismul moare în 72 de ore, dar până atunci, treptat, setea poate conduce la nebunie. Care ar putea fi motivele?

Să începem cu câteva noțiuni de bază despre rolul apei în organism.

În organismul uman, pentru femei,  apa reprezintă 50% din greutatea corporală , iar pentru bărbați 70%. Apa este responsabilă de transportul substanțelor nutritive din hrană până la celule, unde urmează să fie metabolizate. Totodată, are un rol extrem de important în menținerea constantă a temperaturii corpului, eliminând căldura în exces prin transpirație.

Încercați să consumați 2L de apă pe zi ? V-ați gândit că poate nu este nevoie? Aportul necesar de apă variază de la persoană la persoană în funcție de starea fiziologică a acestuia, numărul de calorii consumate, efortul depus sau de cantitatea de apă eliminată. Ascultați-vă organismul și consumați apă atunci când acesta are nevoie, și cât are nevoie. De exemplu, în cazul unei persoane sedentare a cărei activitate se rezumă numai la mersul pâna la birou și înapoi acasă, necesarul de apă este în jur de 1-1,5 L,  pe când pentru o persoană mai activă, care după programul de la birou merge la sală sau la alergat în parc necesarul de apă poate crește până la 2-2,5 L.

Cercetători din toată lumea și-au dedicat ani din viață demonstrând că organismul uman este 70% apă, creierul conține 90%, că sângele are 80% apă, rinichii 82%, oasele 22%  etc, ajungând la concluzia că dezhidratarea ne afectează modul de gândire. Pierderea apei în proporție de numai 1-5% produce disconfort slab, anxietate, greață, dureri de cap, creșterea pulsului.

Cu toate acestea nu trebuie să trăim într-un stres continuu că poate nu am consumat suficientă apă, pentru că există și alte surse bogate in apă, precum fructele și legumele ce conțin peste 80% apă, branza 30% apă sau carnea care are un conținut de 70% apă.

De altfel ,apa este extrem de importantă pentru menținerea sănătății pielii și a părului. Cu toții ne dorim o piele hidratată, elastică, un păr strălucitor și bogat. Pentru toate acestea trebuie prima dată să începeți să consumați cât mai multă apă pentru a scăpa de petele deshidratate de pe față sau de părul uscat și fără strălucire.

De mâine sper să vă treziți încrezători și să vă ascultați mai mult organismul.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: