Beta-carotenul si efectele lui

Îmi amintesc când eram mică și îmi spuneau bunicii să mănânc morcovi dacă nu vreau să ajung să port ochelari ca ei. Acest lucru a funcționat, chiar m-au convins să mănâc morcovi și foarte bine au făcut, deoarece acesta conține beta-caroten cu o mulțime de efecte benefice pentru organism.

Beta-carotenul face parte dintr-o grupă numită carotenoizi care mai cuprinde multe alte sute de substanțe, dar printre cele mai importante se mai numără și alfa-carotenul, licopenul și luteina. Organismul uman le poate sintetiza doar din alimente.

Beta-carotenul din alimente este convertit de către organism în provitamina A care are merite recunoscute în bolile cardiace, întărirea sistemului imunitar, a vederii .

Una dintre cele mai benefice acțiuni ale beta-carotenului este protecția împotriva radiațiilor ultraviolet. Prezintă și acțiune antioxidantă, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea și apariția unor boli cronice.

Când există atâtea alimente bogate în beta-caroten (morcovi, spanac, mango, dovleac, pepene galben, varză) nu este păcat să apelăm la suplimentele alimentare care pot să conțină o serie de aditivi și coloranți?

Nu îți plac morcovii sau spanacul? Cu siguranță cel puțin un aliment din cele menționate se află pe lista de preferințe și îi poți furniza organismului carotenoizi din surse sigure și sănătoase.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: