Urzica si beneficiile ei

Acum că a venit primăvară apar cele mai bune legume pentru organism, cele cu frunze verzi, printre care și urzica. Fie că o culegem din propria curte, fie că o cumpărăm, urzica este foarte mult folosită în această perioadă a anului, datorită proprietăților ei.

Pe lângă proprietățile culinare, urzica are un trecut istoric foarte bogat, fiind mult cultivată și apreciată cu mulți ani în urmă. De exemplu, în Grecia, dintre toate plantele urzica era cea mai cultivată, deoarece era foarte mult utilizată în alimentație, ca tratament sau chiar pentru fabricarea hainelor. În trecut, pânza care se obținea din urzică era considerată de o calitate superioară celei obținute din lână sau bumbac.

Acum foarte mulți ani, romanii foloseau ”buchete” din tulpini de urzici pentru a se lovi peste încheieturile umflate sau dureroase, deoarece se considera că aceasta stimulează circulația și durerea va fi ameliorată.

Datorită compoziției sale chimice, în special vitamine și minerale, cel mai mare conținut fiind în fier și calciu, urzica prezintă o foarte bună acțiune terapeutică antiinflamatoare, fiind benefică în durerile de oase și articulații.

De altfel,urzica are și foarte bune proprietăți remineralizante, deci este perfectă acum pentru trecerea la sezonul cald, ne ajută să ne întărim organismul, să ne revigorăm și să prindem din nou energie. Știm că primăvară vine și cu un număr destul de mare de alergii, dar urzica are și proprietăți antihistaminice, este foarte bună pentru rinite și alergii.

Ultimele date științifice arată că urzica este benefică pentru sindromul premenstrual și la menopauză, iar semințele sunt bune în afecțiuni ale prostatei.

Trebuie să avem grijă atunci când o recoltăm sau o cumpărăm, deoarece doar frunzele tinere sunt benefice, cele mature pot să fie foarte iritante.

Foto credit: pinterest

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: