Provoaca zaharul dependenta?

Știați că zahărul produce cea mai mare dependență, chiar în comparație cu tutunul sau alcoolul? Dintre toate alimentele existente, zahărul este pe locul 1, pe lista cu alimente ”rele”. Această dependență apare în cazul persoanelor care mănâncă în fiecare zi puține dulciuri, spre deosebire de cele care mănâncă o dată pe săptămână o cantintate medie.

Creierul funcționează în strânsă legătură cu nivelul glucozei din sânge, atenție, al glucozei nu al zahărului. Când au trecut câteva ore de când ați mâncat, simțiți nevoia de ceva dulce nu? Nu trebuie să vă repeziți la zahăr, puteți opta pentru alimente care conțin glucoză.

Această dependeță se instalează foarte ușor, cu cât consumi mai mult zahăr cu atât crește și mai mult dorința de a mai mânca, știți replica aceea pe care o spun majoritatea oamenilor ”îmi cere organismul”. Repet, organismul nu cere zahăr!

Să vă explic puțin cum funcționează acest mecanism și de ce este zahărul atât de nociv pentru organism. După ce consumăm ciocolată de exemplu, glicemia crește brusc, adică pancreasul secretă rapid insulina care scade glicemia, astfel caloriile transformându-se în grăsimi. Așa apare și nevoia de mai mult dulce chiar după ce am consumat. Binînțeles, dacă sunteți o persoană foarte activă și în maxim 2 ore după ciocolată faceți un antremanet intens este posibil să nu aveți nici o problemă.

Există alternative care ne pot ajuta să scăpăm de această dependeță. Puteți să vă ”condimentați” cafeaua cu scorțișoară sau vanilie, ca să simțiți o aromă plăcută. Acordați mai multă atenție produselor pe care le puneți în coș când mergeți la cumpărături și evitați-le pe cele care au trecut pe etichetă zahăr invertit, monuglutamat de sodiu (prescurtat E621) sau sirop de porumb (prescurtat HFCS).

În cazul în care ați servit o masă pe bază de cartofi, griș, quinoa, paste, pâine, evitați să mai consumați și desert.

Foto credit: pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: