De ce apar sangerarile gingivale?

De câte ori s-a întâmplat să aveți sângerări gingivale atunci când vă spălați pe dinți? Sau de câte ori le-ați dat importanță atunci când au apărut? Dacă orice altă parte a corpului v-ar provoca durere sau ar sângera, îi acordați mai multă atenție, nu?

Tristul adevăr este că obișnuim să nu acordăm atenție sângerărilor gingivale, într-adevăr, acestea pot să fie minore, dar câteodată pot conduce la afecțiuni mai grave.

Cea mai frecventă cauză a sângerărilor gingivale este prezența unor leziuni care apar după consumul unor alimente prea tari, după un periaj prea puternic sau în urma folosirii unei periuțe necorespunzătoare. Acestea reprezintă cele mai minore cauze, care nu necesită neapărat un consul de specialitate, ci doar o igienă orală adecvată.

Însă, aceste sângerări pot să fie rezultatul unor afecțiuni cum ar fi diabetul, boli ale ficatului, anemie , deficitul de vitamina C sau leucemia. Sângerările gingivale pot să apară și la femeile care sunt la menopauză sau în timpul sarcinii.

În cazul în care sângerările sunt minore și cu o frecvență rară, trebuie să ai mare grijă cu igiena orală, să folosești periuțe cu perii cît mai moi, să te speli de cel puțin 2 ori pe zi pe dinți. În cazul în care acestea devin frecvente, este necesar un consult de specialitate, deoarece inflamarea și sângerarea frecventă a gingiilor conduce în timp la boli parodontale.

Medicul meu mă încurajează de fiecare dată să-i fac o vizită de cel puțin 2 ori pe an, deoarece totul este mai ușor de prevenit decât de tratat. În acest mod putem preîntâmpina probleme fără să trecem prin perioade dureroase și neplăcute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: