Calciu si sistemul osos

Calciu este un element esențial pentru organism, fiind utilizat de aproape fiecare celulă din organism, mușchi, inimă, sistemul osos, chiar și sistemul nervos central. Indiferent de vârstă, alimentele bogate în calciu ar trebui să fie incluse în alimentația noastră.

Principalul său rol este în creșterea oaselor și dinților. Ca să înțelegem mai bine cât de important este calciu pentru organism, imaginați-vă că atunci când nu aduceți aportul sufiecient de calciu, organismul va începe să culeagă calciu din oase pentru a asigura o funcționare normală, ceea ce are ca rezultat slăbirea rezistenței oaselor, care conduce la osteoporoză.

Principalele simptome care apar atunci când nivelul calciului începe să scadă sunt iritabilitatea, depresia, anxietatea, uneori este afectat și somnul.

Principalele surse de calciu sunt alimentele, chiar dacă pe ambalajele suplimentelor alimentare este trecută o cantitate mare de calciu, studiile demontrează că persoanele care consumă alimente bogate în calciu au un sistem osos mai sănătos decât cele care au folosit suplimente alimentare. Organismul absoarbe mult mai bine calciu provenit din alimente decât cel provenit din suplimentele alimentare.

În plus, un aport prea mare de calciu din suplimentele alimentare poate conduce la apariția unor boli renale sau cardiovasculare. De acea nu ar trebui să apelăm la ele decât după ce avem recomandare de la medic.

Cele mai importante surse de calciu sunt produsele lacatate, legumele cu frunze verzi, peștele cu oase, tofu, ovăz, usturoi, nuci și alune.

Calciu nu este necesar doar pentru anumite persoane, el trebuie să fie prezent atât în alimentația copiilor, adolescenților, adulților, cât și a persoanelor vârstnice. Este vital copiilor și adolescenților, deoarece masa osoasă se dezvoltă până la vârsta de 20-22 de ani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: