Toxiinfectia alimentara

Toxiinfecția alimentară reprezintă o afecțiune care apare după consumul alimentelor sau băuturilor contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Cele mai frecvente microorganisme responsabile de toxiinfecțiile alimentare sunt Salmonella , Escherichia coli sau Clostridium.

Principalele simptome ale unei toxiinfecții alimentare sunt diareea, durerile abdominale, grețurile și vărsăturile. În funcție de agentul patogen răspunzător, simptomele pot să fie bruște sau pot să apară treptat. Printre simptome se mai numără și starea generală alterată, dureri de cap, mâinile reci, uneori apare chiar și febra.

În funcție de starea simptomelor, dacă acestea nu sunt severe, puteți să vă tratați acasă ținând un regim alimentar strict, în primul rând să vă hidratați bine, cu ceaiuri de mentă și apă. Puteți consuma orez fiert, morcovi fierți, brânză proaspătă. Regimul trebuie ținut pentru 2 zile, apoi să introduceți treptat supe, ciorbe, carne fiartă și pâine, prăjită pentru început.

În cazul în care simptomele sunt severe, febra este mare, starea de rău se intensifică, este nevoie să consultați medicul.

Pentru a evita apariția acestei afecțiuni neplăcute este bine să ținem cont de câteva reguli esențiale și de bază când vine vorba de alimentație.

-fructele și legumele trebuie să fie foarte bine spălate înainte să le consumați

-spală-te cât mai des pe mâini

-carnea trebuie preparată la temperaturi ridicate

-nu consuma produse lactate nepasteurizate

-păstrează corespunzător alimentele crude și cele gătite

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: