Complexul vitaminic B

Printre vitaminele complexului B fac parte vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B8 (biotina), B11 (folați) și vitamina B12 (ciancobalamina), care se găsesc în multe surse alimentare, fiecare având un rol important în organism.

Vitamina B1 are rol important în procesul de creștere și în funcționarea normală a sistemului nervos. Cele mai importante surse sunt germenii de grâu, tărâțe, ovăz, grâu integral, nuci, semințe de floarea soarelui, varză, cătină.

Vitamina B2 are și ea rol în procesul creșterii, dar mai important de atât, crește rezistența organismului la infecții, participă la metabolismul glucidelor și proteinelor, dar și la procesul vederii. Cele mai importante surse sunt produsele lactate (lapte, ouă, brânză), prune, caise, piersici, țelină și fructe uscate.

Vitamina B5 participă la sinteza acizilor grași, a colesterolului și a gliceridelor și se găsește în majoritatea fructelor și legumelor, dar și în produse lactate.

Principalul rol al vitaminei B6 este că participă la modularea receptorilor hormonilor steroizi și la degradarea glicogenului. Lipsa vitaminei B6 determină slăbiciune, insomnia, anemie și dermatită. Principalele surse sunt fructele și legumele neprocesate, dar și carnea neprocesată.

Vitamina B8 are rol în coagularea sângelui, participă la sinteza acizilor grași și intervine în procesul de creștere. Se găsesște în cantități mari în alune, nuci, ciuperci,morcovi, conopidă.

Vitamina B11 este regeneratoare la nivel celular și tisular, participă la activitatea enzimelor și a acizilor nucleici. Deficiența conduce la anemie megaloblastică (reprezintă scăderea globulelor roșii). Cele mai importante surse sunt: spanac, broccoli, varză, salată verde, avocado, banane, sfeclă roșie, fasole.

Vitamina B12 are rol foarte important în sinteza hemoglobinei și în creșterea imunității organismului. Vitamina B12 nu se găsește doar în produse de origine animală, ci și în legume sau fructe: măceșe, legume verzi, cereale integrale, alge marine, scoici.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: