Aspecte fiziologice ale pielii

Pielea reprezintă învelișul protector al organismului, un înveliș membranos flexibil care separă organismul de mediul înconjurător. Are 3 zone distincte, epiderm, derm și hipoderm, dar prezintă și anexe cutanate reprezentate de glandele sebacee și glandele sudoripare.

Epidermul reprezintă stratul superficial al pielii, dermul asigură rezistența și elasticitatea, totodată reprezintă și rezervorul de apă al organismului, iar hipodermul este cel mai profund strat cutanat cu rol izolant termic și rezervă nutritivă pentru organism.

Pielea conține 64% apă care este repartizată în toate straturile cutanate, dar are și o capacitate naturală de a-și menține umiditatea printr-un complex intracelular hidrosolubil.

În funcție de aspect, există mai multe tipuri de piele, fiecare cu caracteristice proprii și nevoie proprii.

  • Pielea normală este suplă și fermă, elasticitatea este foarte bună, iar țesutul conjunctiv de susținere este dens și solid.
  • Pielea grasă este o piele foarte groasă și rezistentă, care imprimă un aspect uleios atât pe față cât și pe păr. Numărul glandelor sebacee este crescută ceea ce o determină o secreție mai mare a acestor glande, astfel apar coșurile și punctele negre.
  • Pielea uscată este aspră la pipăit, în special pe față și pe mâini, dar în acest caz există 2 tipuri de piele uscată:
  1. Pielea deshidrată deoarece aportul de apă este insuficient și factorul natural de umectare al pielii este diminuat. Este foarte aspră la pipăit cu aspect de tărâțe.
  2. Pielea alipică este o consecință a insuficienței sau lipsei lipidelor cutanate. Acest tip de piele este fină la atingere, fragilă, dar care se deshidratează ușor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: