Rolul antioxidanților

De câteva decenii antioxidanții sunt în lumina reflectoarelor în studiile din domeniul științei alimentare, dar și al nutriției. Cu mulți ani în urmă erau folosiți doar ca și conservanți alimentari, dar apoi oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu au inhibat procesele de oxidare doar în alimente, ci și în organism.

Antioxidanții sunt niște molecule mici care îndepărtează speciile reactive răspunzătoare de apariția stresului oxidativ. Putem să ne imaginem că sunt niște agenți de depoluare care previn apariția unor boli. Printre factorii de apariție a stresului oxidativ se numără și fumatul, stresul cotidian, poluarea și sportul în exces.

Ca să înțelegeți mai bine ce înseamnă stresul oxidativ, imaginați-vă niște molecule mici, care sunt nocive, vor să facă rău organismului nostru, sunt mai puternice decât capacitatea antioxidantă a organismului nostru. Acestea abea așteaptă o șansă de putea pătrunde în organism și a găsi o celulă sănătoasă pe care să o distrugă.

De altfel, studiile au demonstrate că stresul oxidativ este în strânsă legătură cu apariția complicațiilor la pacientul diabetic. Bolile cardiace afectează mai bine de jumătate din populație, iar datele științifice arată o legătură între stresul oxidativ și bolilele inimii.

Principala funcție a antioxidanților este că încetinesc declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a multor boli cornice.

De aceea este bine să consumăm alimente antioxidante pentru a păstra capacitățile antioxidante ale sistemului de apărare și a nu le permite acelor molecule nocive să pătrundă.

În general, toate fructele și legumele conțin antioxidanți, dar cel mai puternic efect antioxidant îl prezintă ceapa și usturoiul, apoi murele, coacăzele negre, afinele, strugurii, roșiile, citricele, varză roșie, conopidă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: