Rolul fibrelor în alimentație

Cu mulți ani în urmă, cercetătorii din domeniu au ajuns la concluzia că o dietă săracă în fibre poate să conducă la apariția cancerului de colon, litiază renală sau boli coronariene.

Haideți să discutăm puțin despre ce sunt de fapt acestea și care este rolul lor. În primul rând, fibrele se găsesc doar în fructe, legume și cereale, NICIOADATĂ în produse de origine animală (ouă, lactate, carne), așa cum de multe ori auzim în reclamele de la televizor.

Principalele beneficii în urma unei diete care conține fibre este reducerea colesterolului, reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, crește frecvența scaunelor, ceea ce înseamnă un colon mai sănătos, evitând astfel apariția constipației și chiar a altor dificultități la nivelul colonului. Fibrelele au rolul cel mai important în funcționarea intestinului gros.

Un alt avantaj foarte mare al consumului de fibre este reprezentat de faptul că sunt voluminoase și produc sațietate, ceea ce conduce la scăderea riscului de apariție a kilogramelor în plus. De altfel regimurile pe bază de fibre sunt des utilizate pentru persoanele obeze care doresc să slăbească.

În cazul în care nu obișnuiești să consumi în mod regulat fibre, dar vrei să adopți acest obicei, trebuie să începi treptat, să introduci câte puțin din alimentele bogate în fibre în fiecare zi, crescând treptat cantitatea, altfel apare senzația de balonare, crampe și meteorism (acumulare de gaze în stomac). Atunci când te hotărăști să faci această schimbare în stilul tău de viață, trebuie să crești și aportul de hidratare deoarece fibrele funcționează ca un burete și absorb apa din intestin.

V-am pregătit o listă cu câteva alimente care au conținut bogat în fibre: mere cu coajă, banane, struguri, portocale, prune, fasole verde, sparanghel, țelină, ciuperci, spanac, roșii, pâine integrală de secară sau de ovăz, fulgi de porumb, grâu.

Chiar dacă fibrele sunt extrem de benefice pentru organismul nostru, nu trebuie să uităm că un stil de viață echilibrat presupune să existe un echilibru în tot ceea ce consumăm. De exemplu dacă vom începe să consumăm doar alimente bogate în fibre vom împiedica absorbția mineralelor, cum ar fi zinc, fier sau calciu.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: