Cum combatem perioadele stresante?

Este foarte bine cunocut faptul că în ultimul deceniu stresul s-a clasat în top 5 al cauzelor multor boli, cum ar fi cele la nivelul aparatului digestiv, la nivelul dermului sau al aparatului cardiovascular. Dar totodată reprezintă o mare problemă și în viața socială, poate conduce la certuri familiale, pierderea oamenilor din jurul nostru sau chiar mai rău de atât, pierderea locului de muncă.

O persoană cu probleme cauzate de stresul de la locul de muncă sau stresul din familie va prezenta tulburări de comportament, devine irascibil, dezvoltă un limbaj agresiv, ceea ce conduce la pierderea stimei de sine, a respectului celor din jur.

În primul rând pentru a putea manageria stresul trebuie să ne răspundem la o întrebare foarte simplă, de la care ne putem schimba viața cu totul, ”care sunt valorile noastre?”. După ce găsiți răspunsul la această întrebare gândiți-vă dacă este esențial pentru dumneavoastră să vă petreceți nopților muncind? Chiar nu poate să mai aștepte până dimineață? Sau este esențial să faceți și treaba colegului? Sau este nevoie să mai spuneți DA încă unui proiect chiar dacă sunteți implicat în altul? Dar totuși cea mai importantă întrebare rămâne ” Este esențial pentru dumneavoastră să spuneți tot timpul DA și niciodată NU?”

O persoană conștientă de valorile sale știe că realitatea presupune compromisuri, că este imposibil să fi atent la toți, că trebuie să se gândească mai profund la o ofertă până să dea un răspuns. ”NU” reprezintă probabil cel mai puternic și profund cuvânt din lume, dar odată ce începi să-l poți spune, viața ta se poate schimba, oamenii vor știi când trebuie și când nu trebuie să apeleze la tine, nu se vor mai aștepta ca tu să le rezolvi pe toate.

Bineînțeles că discutăm despre situațiile care ne aduc într-o situație critică, deoarece situații în care chiar este imposibil un NU vor exista tot timpul, dar trebuie să încercăm să le filtrăm puțin.

Dar totuși, cum gestionăm situația atunci când paharul este plin? Simplu, în primul rând nimeni nu trebuie să reprezinte o victimă a problemelor noastre. Atunci când vă simțiți foarte stresați, încercați să acordați 2 minute acestui exercițiu și veți observa că lucrurile încep să se vadă altfel. Insipirați și expirați adânc timp de 30 secunde, întindeți-vă puțin și scuturați-vă mâinilepână când corpul dumneavostră s-a relaxat, apoi încercați să vă aduceți aminte care sunt valorile dumneavoastră.

Când suntem stresați avem tendința să vorbim foarte repede, cel cu care suntem în discuție nu înțelege, ceea ce ne facem să devenim mai stresați. Astfel, înainte de a începe o discuție, inspirați și expirați adânc, relaxați-vă corpul și începeți să vorbiți rar, fluent și în fraze cât mai scurte cu pauze între ele astfel încât persoana din fața dumneavoastră să înțeleagă mesajul. Veți observa cum încrederea în dumneavoastră crește, cât și a celor din jur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: