STOP fumatului!

Bronhopneumopatia obstructivă (BPOC) reprezintă cauza majoră de morbiditate și mortalitate, în lume existând mai mult de 600 milioane de pacienți diagnosticați, iar România se află pe locul 3 din Europa la rata mortalității în rândul bărbaților, cu un număr de 60 de cazuri la 100.000 de persoane. Incidența bolii este mai mare în cazul persoanelor vârstnice, dar există o continuă creștere și în cazul adulților tineri cu vârste între 20-44 de ani.

BPOC reprezintă o afecțiune la nivelul căilor aeriene manifestată prin reducerea progresivă a circulației aerului însoțită de un răspuns inflamator la nivelul căilor aeriene și plămânilor.

Pe primul loc în lista cauzelor care determină această afecțiune este fumatul, datele statistice arătând că 10-15% dintre fumătorii cronici dezvoltă BPOC, ceea ce a determinat ca obiectivul permanent al societății să fie descurajarea fumatului, aceasta fiind singura modalitate de a reduce considerabil numărul de pacienți.

O altă cauză o reprezintă dieta săraca în antioxidanți care ne oferă protecție împotriva efectelor nocive ale fumatului. Persoanele care lucrează cu substanțe chimice iritante, volatile, sunt expuse la particule de praf sau alte noxe, pot dezvolta bronhopneumopatia obstructivă.

Astfel, populația trebuie informată în mod continuu despre beneficiile enorme aduse de oprirea fumatului, care influențează foarte mult evoluția bolii, iar în unele cazuri poate chiar amâna apariția. Oprirea fumatului  este etapa majoră în tratarea BPOC-ului și totodată este cea mai eficientă metodă, raportată la cost-beneficiu, deoarece costurile tratamentului sunt uriașe și se află în continuă creștere. Primul pas care trebuie făcut este ca persoana respectivă să-și dorească cu adevărat acest lucru.

Este bine cunoscut faptul că toți fumătorii susțin că este foarte greu să renunțe la acest obicei, într-adevăr în cazul unei persoane dependente, oprirea bruscă determină iritabilitate, nervozitate și dorința drastică de a fuma, dar nimic nu este imposibil atât timp cât ne dorim acest lucru și suntem conștienți de beneficiile aduse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: