Funcționarea colonului

În trecut, strămoșii noștri erau foarte preocupați de îngrijirea colonului, dar odată cu trecerea anilor această obișnuință a început să dispară. Am început să nu mai fim conștienți de faptul că menținerea sănătății intestinale ne poate ține la distanță de multe boli.

Suntem foarte preocupați de igiena noastră exterioară și acordăm din ce în ce mai puțină atenție igienei interne, îngrijirii corespunzătoare a mediului nostru exten. Așa cum nu ne place să locuim într-o încăpere plină de deșeuri așa trebuie să ne îngrijim și pe noi pentru eliminarea deșurilor toxice.

Cum ne poate afecta un colon neîngrijit organismul? Atunci când colonul funcționează cu o capacitate redusă, deci toxinele se vor absorbi prin peretele intestinal și astfel vor ajunge în sânge, care transportă aceste toxine în tot organismul. Cu cât aceste toxine se acumulează mai mult în țesuturi cu atât apare o funcționalitate mai scăzută a organismlui, scăzând capacitatea de a asimilat eficient nutrienții.

Totuși o detoxifiere a colonului este dificilă,mai ales în cazurile în care țesuturile sunt deja pline de toxine, poate fi nevoie chiar de un an pentru ca alimentele corespunzătoare să-și poată face treaba în timpul curei de detoxifiere.

Cele mai comune obstacole în funcționarea corespunzătoare a colonului sunt: alimentația dezechilibrată, lipsa sportului, stresul și neglijirea nevoii naturale de defecație.

Există numeroase afecțiuni ale tractului gastrointestinal, de altfel datele statistice arată că 7 din 10 pacienți internați în spital au o problemă digestivă. Printre acestea, cea mai comună este constipația, unele persoane suferă ocazional de această problemă, dar pentru altele este o problemă frecventă. Constipația afectează rezistența organismului și mărește volumul de muncă al celorlalte organe excretoare, ceea ce conduce la oboseală. Timpul de eliminare al alimentelor după ingerare este favorizat de consumul de alimente bogate în fibre, consum de apă și exerciții fizice.

Printre afecțiunile tractului gastrointestinal se numără și colita, flatulența, care reprezintă acumularea gazelor în intestin, spasme intestinale și nu în ultimul rând cancerul de colon.

Care sunt ”păcatele” alimentației noastre care conduc la o funcționarea ineficientă a colonului? Consum redus de fibre, doza recomandată fiind de 20-30 g fibre pe zi, consumul excesiv de grăsimi, majoritatea de natură animală, consumul excesiv de zahăr, consumul excesiv de grău.

Vă las mai jos câteva exemple de alimente și cantitatea de fibre pe care o conțin:

-merele cu coajă: 3,5 g

-banană: 2,4 g

-portocală: 2,6 g

-fasole gătită: o jumătate de cană conține 8,8 g

-roșii: 1,5 g

-pâine integrală de secară: 1 felie conține 1,4 g

-cartof cu coajă gătit: 2,5 g

-cartofi dulci: 1,7 g

-păstârnac: o jumătate de cană conține 2,7 g

– spanac: o cană conține 1,5 g

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: