Febra la copiii mici

Din punct de vedere medical febra reprezintă o creștere marcată a temperaturii corpului care se asociază cu modificarea centrului termoreglării al organismului. Se consideră febră temperatura cu valori între 38-39,5C.

Convulsiile febrile apar atunci când febra este foarte mare, pot să apară și în absența meningitei și a encefalitei, fiind caracteristică în perioada 6 luni-5 ani, cel mai mare risc fiind pentru copii cu vârste de 2 ani. Convulsiile febrile pot fi un semn pentru infecțiile virale de la nivelul tractului respirator sau pentru gastroenterite.

În cazul nou-născuților până în 3 luni există un risc major de a dezvolta infecții bacteriene grave, incidența fiind de 3-4%. Pentru sugari orice creștere minoră sau majoră a temperaturii reprezintă o urgență majoră și necesită controlul medicului de specialitate.

În cazul sugarilor cu vârste între 3-12 luni și copii între 1-2 ani, febra asociată cu vărsături, diaree și tuse reprezintă o infecție respiratorie sau la nivelul tractului gastrointestinal, iar în situația în care apar crizele febrile poate fi vorba de meningită. În cazul în care febra este foarte mare și apar peteșii pe corp este vorba de o infecție bacteriană.

Pentru copii cu vârste între 5 și 10 ani scade riscul bacteriemiei, dar apare riscul faringitei streptococice, care pe lângă febră este însoțită de tuse cu spută .

În cazul în care mai trec câteva ore până ne putem prezenta cu copilul la medic, pentru a reduce puțin febra putem opta la următoarele metode:

-spălarea cu apă la temperatura camerei

-masajul puternic determină vasodilatație și ajută la pierderea căldurii

-dezbrăcarea copilului

-în cazul în care este deshidratat, rehidratarea ajută la pierderea căldurii prin evaporare

-NICIOADATĂ nu răciți corpul copilului prea brusc deoarece apare colaps vascular, care conduce la deces, mai ales în cazul sugarilor

Toate aceste modalități trebuie să reprezinte o alternativă până ajungeți la medic, în nici un caz o modalitate de tratare, nu încrcați să tratați febra unui copil mic prin automedicație, ci pezentați-vă obligatoriu la medic sau încercați să luați legătura cu el prin orice modalitate posibilă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: