Sarea

Atât în cabinetul medicului, cât și la televizor sau pe panourile publicitare suntem ”urmăriți” de fraza ”reduceți consumul de sare”, haideți să discutăm puțin despre acest aspect pentru a putea înțelege de ce auzim atât de des acest lucru.

Consumul recomandat de sare pe zi este de 3-6 g, de obicei bărbații consumă mai mult  decât femeile, de aceea ghidurile Europene au stabilit obiectivul de mai puțin de 8g sare pe zi pentru un bărbat. În cazul unui consum excesiv de sare crește posibilitatea unui accident vascular cerebral, creșterea eliberării de calciu ceea ce conduce la osteoporoză, toate studiile de specialitate arată strânsa legătură între consumul ridicat de sare și bolile cardiovasculare, boli renale, obezitate.

Reducerea aportului de sare ajută la scăderea tensiunii arteriale, în cazul persoanelor hiprtensive acesta este un obicei obligatoriu pe care trebuie să și-l stabilească. Multe țări din Europa au realizat campanii în acest scop, iar în Franța de exemplu s-a observat o scădere remarcabilă a consumului de sare, dar aceste inițiative trebuie să continue pentru a se ajunge la scopul dorit.

Am tot auzit în jurul meu că este ”la modă” acum să nu-i dăm copilului mic sare până la vârsta de 2-3 ani. Afirmație cu care eu nu sunt deacord, deoarece sarea este indispensabilă pentru organism, ca dovadă este faptul că pânâ și laptele matern conține sare, ceea ce înseamnă că oricum am expus copilul unui consum de sare. Într-adevăr consumul trebuie să fie minim, dar în nici un caz exclus de tot.

Am fost întrebată de multe ori ”cum reducem consumul de sare?”.  Răspunsul meu ar fi că trebuie să evităm să adăugăm sare în plus legumelor pe care le mâncăm, de exemplu la o salată, mâncărurilor pe care le gătim și care se pot consuma fără sare, deoarece aportul nostru de sare nu este doar din cantitatea pe care o punem noi atunci când gătim, ci și restul alimentelor pe care le luăm din comerț au adaos de sare. De exemplu, acum pe timpul iernii consumăm murături, care au un aport de sare ridicat.

De altfel, consumul ridicat de sare este responsabil și de pungile de sub ochi pe care le avem dimineața când ne trezim, doamnelor și domnișoarelor, știu că acest lucru nu este plăcut, de aceea vă recomand să înlocuiți sarea normală cu sarea de himalya care ajută la menținerea unui nivel optim de apă în organism.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: