Acizii grași esențiali

Acizii grași esențiali nu sunt sintetizați de organism, pot fi introduși în organism doar prin alimentație. Dintre acizii grași esențiali, Omega 3 este esențial pentru funcționarea optimă a creierului și pentru dezvoltarea normală a organismului.  Printre acțiunile lui se numără și acțiunea hipocolesterolemiantă, antiagregant-plachetară și totodată reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Deficitul de Omega 3 este reprezentat de mai multe simptome: oboseală, stare de slăbiciune, piele uscată, modificări ale dispoziției. Printre alimentele care asigură un aport corespunzător de Omega 3 se numără semințele de in, alune de pădure, somon, carne de vită, creveți, nuci, tofu.

Pe de altă parte, Omega 6 prezintă o foarte bună acțiune antiinflamatoare, hipocolesterolemiantă și cardioprotectoare. Simptomele deficitului se manifestă prin: deshidratarea dermului, erupții cutanate, căderea părului, tulburări de comportament. Sursele de Omega 6 sunt semințele de floarea soarelui, arahide, unt, ou întreg, ulei de măsline, ulei de rapiță, untură de pește.

Acizii grași Omega 9 sunt cei mai eficienți pentru reducerea colesterolului, stimularea imunității, dar totodată oferă și protecție în prevenirea unor tipuri de cancer. Pentru un aport eficient de Omega 9 este bine să includem în alimentația noastră și avocado, măsline, arahide, nuci, fistic, migdale. În cazul unui deficit de Omega 9 apar erupții cutanate, deshidratare la nivelul dermului, sterilitate în cazul bărbaților.

Pentru că tot am ajuns la acest capitol cu acizi grași, haideți să facem diferență și între grăsimile benefice organismului și cele dăunătoare. Grăsimile saturate sunt cele dăunătoare organismului, sursa lor principală fiind de natură animală, cresc nivelul colesterolului (LDL) și pot cauza apariția bolilor cardiovasculare.

În schimb grăsimile nesaturate sunt benefice organismului, reducând nivelul colesterolului și echilibrând nivelul insulinei. Se găsesc în nuci, avocado, ulei de măsline, ulei de porumb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: