Levănțica

Levănțica este una dintre cele mai folosite flori atât din punct de vedere estetic, cât și în industrie. Cu toții o vedeam pe bunica atunci când punea levănțică în dulapul cu haine și ne gândeam că sunt pentru a oferi un miros plăcut, dar de fapt era folosită ca un înlocuitor al naftalinei deoarece are proprietăți insecticide. Un alt exemplu cu care ne-am întâlnit cu toții este atunci când sunt agitați, stresați sau anxioși și cei din jurul nostru încearcă să ne liniștească cu un ceai de lavandă, acest lucru se datorează acțiunii sedative a lavandei.

Cea mai frecventă utilizare este pentru tratarea insomniilor minore, chiar și în cazul copiilor când se poate asocia și cu tei, iar pentru adulți se asociază cu pasiflora, valeriană sau păducel.

Datorită acțiunii antispastice este folosită pe scară largă în tratamentul spasmelor minore, astfel ceaiul de lavandă este folositor în caz de dischinezii biliare sau senzație de balonare. Levănțica este eficientă și în terapia aparatului respirator prin acțiunea antiseptică.

Cel mai frecvent, levănțica se folosește sub formă de infuzie, băi aromatice, ulei volatil sau tinctură. Una dintre cele mai cunoscute povești este cea cu batista stropită cu câteva picături de ulei de lavandă și așezată în colțul pătuțului copilului mic pentru a oferi un somn liniștit. În funcție de doză, uleiul volatil de lavandă poate avea acțiune sedativă (între 2-4 picături de ulei volatil) sau acțiune tonică ( de la 4 până la 6 picături, maxim 10 picături!)

Lavandă a început să fie din ce în ce mai folosită în dermatocosmetologie, ceea ce aduce un plus de beneficiu produselor, cum ar fi soluțiile demachiante, cremele, aceste produse sunt contraindicate persoanelor alergice deoarece pot produce inflamație la nivelul pielii sau roșeață.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: