Sezonul ceaiurilor

Acum că iarna este  resimțită tot  mai tare, cu toții tânjim după ceva cald, poate un ceai sau o ciocolată caldă. De câte ori v-ați gândit, atunci când erați cu cana de ceai în mână că poate să fie și foarte benefic pentru organismul dumneavoastră? Majoritatea ceaiurilor prezintă acțiuni terapeutice benefice pentru multe simptome frecvent întălnite.

Ceaiul de mentă: recoltarea plantei se face în diminețile precedate unor nopți răcoarase. Prin compoziția sa vastă, ceaiul de mentă are acțiune coleretic-colagogă (adjuvant în tratamentul colitelor spastice), antispatică (pentru tratarea spamelor minore), antiemetică atunci când se administrează rece cu cel puțin 30 minute înainte de masă, acțiune antidiareică cu beneficii foarte bune în dizenteriile fermentative.

Ceaiul de melisă: se folosește frecvent în tratamentul insomniilor minore sau ca adjuvant în tratamentul ulcerului gastro-duodenal.

Ceaiul de mușețel: cele mai importante acțiuni terapeutice sunt : antiinflamatorie, antispastică și coleretic-colagogă, fiind folosit în principal în afecțiuni la nivelul aparatului digestiv, la nivelul cavității bucale sau în caz de dismenoree (sindrom care precede sau însoțește mentruația).

Ceaiul de salvie: în tratamentul anorexiilor dacă se administrează cu 30 minute înainte de masă,, sub formă de gargară pentru tratarea gingivitelor si a stomatitelor.Este strict contraindicat pentru femeile gravide sau care alăptează și pentru nou-născuți.

Ceaiul de codițe de cireșe: este indicat în afectiuni ale aparatului urinar, ajută la curățarea rinichilor.

Ceaiul alb, verde, negru sau oolong: principala componentă este cafeina care are acțiune de stimulare la nivelul sistemului nervos central; ceaiul verde are și acțiune antioxidantă. Se pot folosi și în cure de slăbire. Pentru acțiunea stimulentă la nivel SNC infuzia se face timp de 2 minute.

În limita disponibilității este recomandat să evităm ceaiurile condiționate în plicuțele, să le alegem pe cele vrac sau chiar să ne adunăm singuri plantele.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: