Oul

Ouălele fac parte din categoria alimentelor complete care pun la dispoziția organismului toate substantele  de care acesta are nevoie. Compoziția oului este complexă, acesta conține proteine cu valoare biologică ridicată datorită conținutului crescut în aminoacizi esențiali, mai conține glicoproteine, săruri minerale, vitamine (A, B, E, D) și lipide ( oul de găină conține aproximativ 200 mg colesterol). Comparativ cu alte alimente, cum ar fi carnea sau cerealele, proteinele din ou au un conținut mult mai bogat în aminoacizi esențiali.

Pentru o absorbție mai bună a componentelor nutritive, se recomandă ca oul să se consume fiert, moale sau spart în apă fierbinte( denumite și ochiuri țărănești).

Oul se digeră bine, tocmai de aceea poate fi consumat și de pacienții cu hiperaciditate. În cazul persoanelor cu dislipidemii, dischinezii biliare sau tendințe spre obezitate, se recomandă consumarea albușului fiert deoarece gălbenușul are o cantitate crescută de lipide. Este contraindicat consumul de ouă în cazul persoanelor alergice la albumină sau persoane cu afecțiuni hepatice (ciroză).

Câte ouă sunt recomandate să consumăm?

  • Femeile gravide: 4-5/săptamână;
  • Femeile care alăptează: 1/zi;
  • Copii mici și preșcolarii: câte o jumătate de 4-5 ori/săptămână;
  • Adolescenți, adulți: 1/zi;
  • Bătrâni: 2-4/săptămână;

Nu trebuie să uităm că și alte alimente pe care le consumăm au în compoziție ouă, cum ar fi produsele de panificație, ceea ce înseamnă că necesarul zilnic poate fi atins ușor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: