Mierea

Acum că a venit sezonul băuturilor calde, probabil vă îndulciți ceaiul cu miere, nu? Dar știați că mierea are o mulțime de proprietăți?

Mierea are o compoziție complexă, conține 80% zahăr invertit, enzime, proteine, acizi organici și apă. Cercetările științifice au demonstrat că 100g de miere au echivalentul a 310kcal, în timp ce 100g ciocolată au 510kcal. Există mai multe tipuri de miere, acțiunile lor terapeutice fiind diferite:

– mierea de tei prezintă acțiune sedativă și antispastică, putând fi consumată ca atare sau dizolvată în ceai de tei, de levănțică, pentru tratarea insomniilor minore;

– mierea polifloră are acțiune imunostimulatoare, fiind folosită mai ales în stările de convalescență după infecții la nivelul căilor respiratorii;

– miere de rapiță bogată în omega 3, poate fi folosită în perioadele pre- și postmenopauză;

– miere de cătină folosită în cazul unui deficit de vitamine datorită acțiunii vitaminizante și imunostimulatoare;

– mierea de cimbrișor are acțiune antiinfecțioasă și antispastică fiind folosită în tratamentul tusei spastice;

Mierea este folosită pe scară largă și pentru efectul laxativ-osmotic astfel: se administrează dimineața pe stomacul gol 1 linguriță, maxim 2, urmată de administrarea a cel puțin 250 ml apă, efectul apare după circa 30 minute. Este strict contraindicată administrarea mierii copiilor mai mici de 1 an!

Sigur ați auzit măcar odată că mierea nu trebuie pusă în ceaiul fierbinte, dar v-ați întrebat de ce? Mai sus spuneam că mierea are în compoziția sa și enzime, adaugată în ceai la temperaturi mai mari de 40C aceste enzime se inactivează și mierea își pierde proprietățile. Ultimele cercetări au demonstrate că mierea poate fi aplicată chiar și pe arsurile superficiale.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: