Îngrijirea orală

Știați că România este pe ultimul loc din Europa la folosirea pastei de dinți? Îngrijirea orală ar trebui să facă parte din îngrijirea zilnică a oamenilor, iar aceasta nu se realizează doar prin intermediul îngrijirii personale ci presupune și vizite regulate la medicul de specialitate. Îngrijirea deficitară a dinților conduce la apariția cariilor, formarea plăcii și a tartrului dentar, afectarea gingiilor, apariția petelor dentare și a halitozei.

Structura principală a dintelui este dentina, aceasta fiind responsabilă de culoarea dinților, nu smalțul, așa cum se confundă de cele mai multe ori, dar totodată aceasta este afectată de bacteriile care nu sunt eliminate printr-o curățare adecvată și astfel apar cariile. Până ca o carie să devină vizibilă pe exterior, să ajungă până la smalț, bacteriile deja au atacat dentina, de aceea este recomadat controlul de specialitate pentru ca aceste probleme să fie prevenite. Cu toții ne dorim dinți albi și frumoși, probabil chiar ne gândim să apelăm la o albire profesională, dar cum spuneam, culoarea este dată de dentină, pentru albirea dentinei se folosesc substanțe chimice, care ajung la terminațiile nervoase ale dentinei și astfel apare sensibilizarea, iar dinții nu mai sunt la fel de rezistenți, de aceea nu este recomandat să apelăm la această modalitate de albire. Există paste de dinți pentru albire, cu pirofosfat de calciu, într-adevăr nu ne oferă albirea pe care o dorim, dar ajută la o curățare mai eficientă, însă nici acestea nu trebuie folosite constant deoarece sunt abrazive și reduc smalțul dentar.

Pentru a evita apariția problemelor dentare trebuie respectate regulile de igienă orală: folosirea aței dentare înainte de spălatul pe dinți, periajul minim 2 minute și de cel puțin 3 ori pe zi, folosirea apei de gură cel puțin o dată pe zi. Atenție la apele de gură care conțin clorhexidină, acestea sunt recomandate pentru maxim 5 zile consecutiv deoarece pătează dinții la folosirea îndelungată, iar pentru rezultate mai eficiente apa de gură este preferabil să fie incoloră. Au apărut pe piață produsele de îngrijire orală cu cărbune activ care sunt mai efiecinte deoarece acesta are proprietăți absorbante foarte bune.

Cu cât ne spălăm mai rar pe dinți cu atât aceștia sunt mai greu de curățat deoarece se depunde placa bacteriană care în timp conduce la complicații.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: