Sunătoarea

Sunătoare este folosită pe scară largă pentru tratarea diferitelor afecțiuni, dar de cele mai multe ori nu este folosită conform proprietăților pe care aceasta le are.

Sunătoarea are o compoziție complexă, cea mai importantă componentă fiind hipericina care imprimă acțiunea antidepresivă, nu sedativă așa cum este confundată de cele mai multe ori, mai conține flavone, carotenoide și tanin care imprimă o acțiune cicatrizantă, iar acidul cafeic și clorogenic din compoziție sun responsabili de acțiunea coleretic-colagogă.

În principal sunătoarea este folosită intern sub formă de infuzie în afecțiuni precum colita, colecistita sau în stări depresive. Acțiunea antidepresivă apare după 8-10 zile de la administrare și este maximă după 4-6 săptămâni. Datorită acțiunii cicatrizante se poate folosi și extern în arsuri minore. Pentru acțiunea cicatrizantă puteți prepara acasă, foarte ușor, un ulei pe care să-l aplicați, astfel: într-o sticlă aduceți florile de sunătoare, cam la jumătate, apoi ulei pănâ se umple sticla, închideți bine de tot și o lasați la temperatura camerei, dar nu în razele soarelui, timp de 3-4 săptămâni. Florile trebuie să fie proaspete, nu uscate și se aplică pe răni minore pentru cicatrizare. După administrarea externă se evită contacul cu razele solare sau radiațiile UV deoarece induce fotosensibilizare mai ales la persoanele blonde.

Sunătoare interacționează cu diverse medicamente, precum digoxină, nifedipină sau contraceptive orale, scăzând efectul acestora. Este contraindicată în sarcină și femeilor care alăptează.

Dar totuși, trebuie să existe un echilibru în tot ceea ce consumăm, nimic nu trebuie consumat cu abuz, deoarece în caz de supradozare apare un fenomen numit hipericism care se manifestă prin tulburări psihomotorii și edeme.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: